WAT DOEN WIJ ?

ZOMERACTIVITEITEN HET PENNINCKSHUIS EN ELDERS IN DE STAD


Arjo Klamer over economie

Het Penninckshuis biedt dinsdag 14 juni podium aan professor dr. Arjo Klamer. Klamer is hoogleraar culturele economie aan de Erasmus universiteit en namens de SP wethouder sociale zaken in Hilversum. Hij komt naar Deventer voor een lezing over de toenemende ongelijke verdeling van kapitaal in deze wereld.

In 2014 kwam de Franse econoom Thomas Piketty in zijn boek Capital in de Twenty-First Century, tot de schokkende conclusie dat de ongelijkheid in de wereld toeneemt. Hij beschreef welke gevolgen dat heeft als hier niets tegen ondernomen wordt.

Iedereen die openstaat voor de wereld om ons heen zal interesse hebben in de sociaal-economische ontwikkelingen die ons te wachten staan. Wat vinden we belangrijk en welke keuzes maken we – kiezen we voor meer groei, meer werk, meer inkomsten? Of gaan we voor een betere kwaliteit van leven en een betere samenleving? En wat houdt beter dan in?
Welke middelen gekozen worden en hoe deze worden ingezet, wordt mede bepaald door hoe we in het leven staan. Welke oplossingen zijn mogelijk en uitvoerbaar?

Klamer zal in een interactieve presentatie op bovengenoemde vragen ingaan en daarmee een basis leggen voor een genuanceerd begrip van inkomensvraagstukken.

In zijn lezing neemt hij ons mee in de gedachtegang die hij heeft ontwikkeld (gebaseerd op de inzichten van Piketty) in zijn boek Doing the Right Thing: A value Based Economy.

Datum: dinsdag 14 juni 2016.
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).
Prijs: 5 euro inclusief koffie of thee.

Graag vooraf opgeven via info@hetpenninckshuis.nl


Gemeentemaaltijd
Voor de leden en vrienden is er de Gemeentemaaltijd.
Aan het begin van de zomer, dinsdag 21 juni, willen we een gemeentemaaltijd houden, met liedjes, anekdotes, korte verhaaltjes en gedichtjes. De organisatie is in handen van Tiny Dudink, Yvonne Schoot van der Siepkamp en Ger Kramer.

Eten
Het idee is dat we, indien mogelijk, met elkaar iets voor elkaar maken, ieder hooguit vier porties. Ieder wordt vriendelijk, maar dringend, verzocht vooral niet teveel te maken. Iedereen die iets te eten wil klaarmaken kan het best even bellen met Tiny Dudink. Zij houdt bij wat ieder maakt, zodat we genoeg vega gerechtjes hebben en niet bijvoorbeeld alleen maar salades of alleen maar toetjes… Voor drank zorgt de organisatie. Iedereen is welkom vanaf 17.30 uur. Mensen met kinderen, mensen die laat uit hun werk komen en mensen die niet kunnen koken, maar wel gezellig willen eten, zijn allen van harte welkom. Er is een buffet, en er wordt regelmatig van tafel gewisseld.
Wie iets wil voordragen, of iets voorgedragen wil hebben (houd het alstublieft kort!), wordt verzocht dat te mailen naar Sigrid Coenradie. Zij kan dan een programmaatje maken. Sigrid zal ook iets vertellen over de achtergronden van het Avondmaal.
Bellen met Tiny (0570-628536) en/of mailen naar Sigrid (s.coenradie@hotmail.com), graag uiterlijk donderdag 16 juni.Bommel in de Bijbel door Klaas Driebergen
In zijn lezing gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek. Hij geeft interessante en geestige voorbeelden van hoe dit doorwerkte in Toonders's verhalen.

dinsdag 12 juli
aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Toegang € 5,- incl. koffie/theeJOTTEM
Een programma vol muzikale melancholie èn onbezorgde levenslust. Jottem is een bekend Deventer gezelschap. Klezmer is muziek die soms vol droefenis klinkt en tegelijkertijd vol levensvreugde. Jottem bestaat uit zes muzikanten.

woensdag 17 augustus
aanvang: 17.30 uur tot 20.30 uur, zaal open 17.00 uur
Toegang € 5,- incl. hapje en drankjeDe invloed van sociale media op ons leven door Thea Schopman
Wat zijn social media? In hoeverre is enerzijds ons streven naar samenleven en anderzijds vorm geven van ons eigen leven te herkennen in social media? Zijn social media een verkilling van het contact? Of juist een verrijking?

woensdag 14 september
aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Toegang € 5,- incl. koffie/thee


______________________________________________________________________

OPEN KERK IN HET PENNINCKSHUIS

Hebt u altijd al eens een kijkje willen nemen in dat prachtige gebouw aan Brink 89?  Bent u benieuwd wat er achter die fraaie gevel allemaal gebeurt? Kom dan eens naar de Open Kerk en laat u verrassen.  

Het Penninckshuis is een monumentaal pand waar Doopsgezinden, Remonstranten en ‘vrienden van geloofsgemeenschap Het Penninckshuis’ uit Deventer en omgeving ter kerke gaan en waar allerlei andere activiteiten op het gebied van zingeving worden georganiseerd.

Van 11.00-15.00 uur bent u van harte welkom de kerk, de kerkenraadkamer en de tuin te komen bezichtigen. Met eventuele vragen, ook over de geloofsopvattingen van Doopsgezinden en Remonstranten, kunt u terecht bij de tijdens de Open Kerk aanwezige gemeenteleden, die u er graag over vertellen.

Datum: 11 juni.


______________________________________________________________________


KINDER- EN JEUGDACTIVITEITEN


KNUTSELVERTELUUR

Gemiddeld twee keer per maand is er op zondagmorgen een knutselverteluur.
Op dit moment zijn er kinderen tussen de twee en de twaalf jaar die in twee groepen spelletjes doen, knutselen en kletsen over een bijbels thema. Daarbij proberen we het thema altijd te verbinden met ons eigen leven nu. Het doel van het knutselverteluur is in de eerste plaats dat kinderen ervaren dat ze zich thuis kunnen
voelen in de kerk, dat ze er bij horen. De laatste keer van dit seizoen staat nog niet vast.

Data: 29 mei en 19 juni

Inlichtingen: Martine Faber 0570 650878


PIZZAKRING

De pizzakring is er voor pubers vanaf groep 8; we komen bij elkaar om pizza te maken en eten en praten ondertussen over van alles. We zijn nog aan het zoeken welke vorm het beste bij ons past en er is zeker nog ruimte voor meer pubers!

Inlichtingen: Martine Faber 0570 650878

____________________________________________________________________


GEPREKSKRINGEN

30+ GROEP
Voor iedereen tussen de 30+ en de 50- die het prettig vindt om met anderen van gedachten te wisselen over wezenlijke onderwerpen.
Aan de hand van maatschappelijke thema’s, bijbelverhalen en onderwerpen die door de deelnemers worden ingebracht, gaan we in gesprek. Samen op zoek naar de interactie tussen geloof en leven: waardoor laten we ons inspireren en tegen welke vragen lopen we aan. Er is een groeiende groep deelnemers die nog graag nieuwe mensen welkom heet. Schuif eens aan!

Data: maandag 13 juni en 1-3 juli 30+ weekend in Schoorl

Meer weten? Bel ons!
Hèlen en Dankert Woutersen, t: 0570-657359

 

BLOEMENDALSKRING
De gesprekskring in de Indiëzaal van Huize Salland is op de tweede dinsdag van de maand.. We bespreken dan een aantal zondagse overwegingen.

De bijeenkomsten zijn in de Indiëzaal van Huize Salland in de regel op de tweede dinsdag van de maand van 10.00 - 11.30 uur, in de Indiëzaal van Huize Salland (Bloemendalsweg 5).

Inlichtingen en opgave: ds. Sigrid Coenradie t: 026-3333181 of info@hetpenninckshuis.nl.

Gespreksgroepen Compassie
Beide bijeenkomsten zijn in het Penninckshuis en beginnen om 10.00 uur.

Data:
groep Jan Logt: 9 juni en start nieuwe seizoen op 8 september
groep Hans Stegeman: start derde week in augustus (datum volgt).

 

LEESCLUB "VREEMDELING"

Dinsdag 12 april hebben we met een klein clubje mensen het boek: "Bureau gevonden voorwerpen" van Siegfried Lenz besproken.
In het boek werden de belevenissen van Henry, die via zijn oom werk vindt op een  bureau voor gevonden voorwerpen op een treinstation, beschreven. Hij vindt het een prima plek en hoewel hij beter werk zou kunnen krijgen, vindt hij het er fijn, met weinig stress.
De aanwezigen vonden het een aangenaam boek, het verhaal liet zich lezen als een lange treinreis, alles komt voorbij. Opvallend was dat er geen hoofdstukken in het boek voorkwamen. Het hele verhaal werd aan één stuk door geschreven.
In het boek werden de gebeurtenissen gedetailleerd en wijdlopig beschreven. Het was een humoristisch boek, zonder dat het er erg bovenop lag en het is geschreven in een mooie taal. Het was een echte bureauroman.
Het was nog wel moeilijk om te bedenken wie de vreemdeling in het verhaal was. De meningen hierover waren wat verdeeld.

De aanwezigen hebben voor de volgende keer het boek: "De Stamhouder", van Alexander Münninghof gekozen om te lezen. Dit gaan we bespreken op dinsdag 19 juli in de kerkenraadskamer van het Penninckshuis.

Als iemand een keer wilt meelezen en meepraten, dan kan dat. Meld dat dan even (met het oog op hoeveelheden koffie/thee en het doorgeven van eventuele wijzigingen) bij Annemieke Rubingh-de Graaf, tel. 0571-275927, e-mail wrubingh@concepts.nl of bij Alice Snel-ten Dolle, tel. 0570-616053, e-mail alice.snel@kpnmail.nlCursus lekenpreken
Lijkt het u leuk om op de kansel te staan? De doopsgezinden kennen de zgn. lekenpredikers. Voor hen is er een cursus van ca. vijf avonden. Op deze avonden komen de volgende thema’s aan bod:
Hoe zoek ik een tekst, en hoe zoek ik verdiepend materiaal bij de tekst, en hoe zoek ik uit O.T. en N.T. verbindende teksten?
Hoe zoek ik bijpassende liederen, en wat is de betekenis van de ordening van een dienst. Dit uitzoeken bij de eerder uitgekozen tekst. Hoe kom ik tot het maken van een gebed en wat zijn de verschillende onderdelen en soorten gebeden in een dienst. Wat betekent stilte in een dienst?
Er wordt geoefend in houding en stemgebruik. Er is voor elk onderwerp een andere docent.
U kunt vóór 1 aug. a.s. een aanvraag indienen bij de GDB, coördinator lekenpredikerscursus: reinhold8@chello.nl


______________________________________________________________________

MEESTER GEERTSHUIS
oecumenisch diaconaal centrum deventer

Midden in het levendige centrum van Deventer staat het Meester Geertshuis. 
De deur staat er altijd open. Als een gastvrije huiskamer, waar mensen even op adem kunnen komen. Een plek waar je kunt zijn wie je bent. Waar aandacht is voor wat bezoekers beweegt en bezielt. Of het nu gaat om mooie of om teleurstellende ervaringen.

Immers, in een samenleving die steeds ingewikkelder en onpersoonlijker wordt, valt het niet altijd mee om je staande te houden. Zeker als je weinig geld hebt, als je geen vrienden of familie hebt op wie je kunt terugvallen, of als je gevlucht bent naar ons land.
Dan is het goed om mensen te ontmoeten die voor jou openstaan. Die jou steunen en jou inspireren om met anderen te delen en kracht te hervinden om verder te gaan.
Een plek waar vrijwilligers en een beroepskracht jou zo nodig doorverwijzen om passende ondersteuning te vinden.

Onze samenwerkingsgemeente is één van de oprichters van dit centrum en we zetten ons van harte in om het Meester Geertshuis de gelegenheid te geven hun werk voort te zetten.

www.meestergeertshuis.nl ______________________________________________________________________

ALGEMENE DOOPSGEZINDE BERICHTEN

Kijk voor algemene landelijke berichten op:
www.doopsgezind.nl

ALGEMENE REMONSTRANTSE BERICHTEN


Kijk voor algemene landelijke berichten op:
www.remonstranten.org
Ook voor een gratis proefnummer van AdRem, het remonstrants maandblad!


---- Gewijzigd op 2-06-2016 ----